Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az aura anatómiája, avagy a csakrák és a nadik

aura pránikus test csakrák nadik

A finom energetikai testjeink is sajátságos felépítéssel rendelkeznek. Az éter, vagy pránikus test a nadikból, az energiacsatornákból, és a csakrákból, ún. energiaörvényekből áll. 72 ezer kisebb nagyobb nadiból épül fel ez a finom energetikai testünk, amelyekben a prána, a vitális energia áramlik. A csakrák pedig, azokon a pontokon helyezkednek el, ahol a nadik keresztezik egymást. Ezek száma is 70 ezer felett van, de a 7 főcsakra a legismertebb.

A csakra szanszkrit szó, azt jelenti, hogy kerék vagy kör.  A csakrák biztosítják a nadirendszerben az energia keringését, valamint energiaátadó illetve energiafelvevő "állomások" is a külvilág és a pránikus test, valamint a fizikai test között. A csakrák akkor működnek jól, ha kiegyensúlyozott, harmonikus energiaáramlást biztosítanak. A túl- és az alulműködésük is problémát okoz. 

A csakrák és a nadik tanát az ősi indiai jógik dolgozták ki meditációs megfigyeléseik révén. Majd azt évezredeken át tovább adták a tanítványaiknak, így megőrizve ezt a különleges tudást a mai kor számára is. A mai spirituális gyakorlók is meg tudják tapasztalni finom érzékelés kifejlesztésével ezt a különleges finomenergia "szerkezetet", testet.

A csakrák és a nadik ismeretével már az aura szintjén kezelni lehet a problémákat, mielőtt azok még a fizikai szinten megjelennének. 

Forrás:

https://yoganride.com/cosa-sono-i-chakra-come-funzionano-e-una-speciale-sequenza-per-prenderci-cura-di-loro/

0 Tovább

A meditáció szó eredete és jelentése

meditáció lélek egység figyelem törődés

A mai korban a meditáció a keleti tanítások nyomán lett népszerű a nyugati kultúrában. Pedig már az ókori görögök is “meditáltak”. Maga a meditáció szó latin eredetű, de ők is a görög filozófusoktól vették át a fogalmat. 

A görög “meléte” főnév az alapja, amely szó szerint azt jelenti “törődés”, “figyelem”, gyakorlás”. Az igei változata pedig a “méletáo”, amely jelentése “foglalkozik valamivel”, “törődik valamivel”, “gondja van valamire”.  Az ókori rómaiak a “meditatio” elnevezéssel fordították le a görög “méletáo” szót. A “med” tő szerepel a latin “medicare” szóban is, amely gyógyítást jelent, így szemantikailag a meditáció kapcsolatban van a gyógyulással is.

De mit is jelentett a görögöknél a meditáció? Már Szókratész is azt tanította a tanítványainak, hogy “ismerd meg önmagadat”. Ez a felirat szerepelt a ókori görög delhi templom homlokzatán is. A filozófus számára ez a “megismerés” az alapja annak, hogy jól tudjunk törődni magunkkal, ez pedig az egészség forrása is. Így Szókratész azt tanította a követőinek, hogy figyeljenek magukra, hogy milyen étel, milyen ital, és milyen testgyakorlás tesz jót a testüknek. 

Az ókori görögök idejében a filozófia valójában gyakorlatot is jelentett, nem csupán elmélkedést. A filozófia eredeti jelentése a “tudás, bölcsesség szeretete”, és ez magában foglalta a felismerések, vagyis a tudás megvalósítását is. A tudás, megismerés  valódi forrása Szókratész számára a lélek volt. Az ókori görögöknél így egységben volt a lélek, a szellem és test, a megismerés és a megvalósítás.

A sors különös útja az, hogy a meditáció habár az európai kultúrában is létezett, valahogy homályba merült, és a keleti tanítások révén kezdjük el azt újból felfedezni. Valójában már az ókorban is volt a kapcsolat India és Görögország között a szellemi tudás és tanítások szintjén is, ezért is vannak közös elemek a két gondolkodásban. A kereskedelmi utak révén az eszmék is eljutottak egyik rigióból a másikba..

A  meditáció, a "figyelem" és a "törődés" valójában azt jelenti, hogy egységben vagyunk a logosz, a természet törvényeivel, hozzáférünk a lelkünkhöz. Ez a testi és lelki egészség alapja.

Forrás:

http://www.farmalibri.it/menu/la-pratica/prat2/80-meditazione-un-equivoco.html

0 Tovább

A jóga, mint kapcsolat a Legfelső Lélekkel

A jóga szó a szanszkrit “jug” szótőből származik, amely alapvetően azt jelenti, hogy egyesíteni, összekötni. De olyan értelemben is használják, hogy a figyelmet valami felé irányítani, koncentrálni. Magára ölthet teljesen hétköznapi gyakorlatias jelentést is, de az elvont, filozófiai, spirituális használata napjainkban a legismertebb.

A jógának sokféle típusa létezik az ászánák, a testtartások fizikai gyakorlataitól kezdve egészen a tisztán tudati formájáig. A jóga egyik célja a test, szellem, elme és lélek közötti egység, harmonikus kapcsolat megteremtése. De végső célja hagyományosan maga a megszabadulás állapotának az elérése, valamint az egyesülés a Paramátmával, a Legfelső Lélekkel.

Az indiai vallási és filozófiai gondolkodásban központi szerepet tölt be a Paramátmá kapcsolata a dzsívátmával, vagyis a megtestesült egyéni lélekkel. Maga az “átmá” szó lelket jelent.  A klasszikus indiai tanítások szerint a dzsívátmá a Paramátmá része, és végül a Nirvánába visszatérve az egyéni lélek el is merül a Legfelső Lélekben.

A Brahma Kumaris  indiai szellemi azt tanítja, hogy az egyéni lelkek is örökkévalóak, és a Nirvánában, a lelkek hazájában, ahol test nélkül “alszanak” sem szűnnek meg, csupán egy hullámhosszra kerülnek a Paramátmával. Talán ezt az állapotot élték meg a régi nagy jógik úgy, hogy eggyé is válnak a Legfelső Lélekkel, és el is merülnek, mintegy megszűnnek benne.

Itt a fizikai világban is meg lehet tapasztalni a kapcsolatot a Paramátmával  tudati szinten. Ehhez lélektudatossá kell válni, vagyis azt kell tudatosítani, hogy lelkek vagyunk, binduk, fénycsillagok, nem test. A lélek rendelkezik testtel, és nem fordítva.

Lélektudatos állapotban létrejön a Legfelső Lélekkel egy tudati fénykapcsolat, ami isteni minőségekkel tölti fel a lelket, békével, szeretettel, boldogsággal, és így tovább. Ezek az energiák aztán automatikusan a testbe is tovább áramlanak, így a lélek és a test is felfrissül ebben a szellemi jógában.  

Forrás:

http://www.amyco.it/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=137

0 Tovább

Az Élet Virága szakrális geometriai forma a teremtés alapkódja

Az Univerzumban minden az Élet Virága sémája alapján jön létre. Testünk minden sejtjének és minden molekulájának az alapja is ez a geometriai struktúra. Olyan mint egy holografikus séma, amely minden formájában megtalálható az atomoktól kezdve a galaxisokig.

Az Élet Virága sok egybevágó körből áll, amelyek aztán egy hatszöget adnak ki. A központi kör köré először hat kört kell rajzolni, úgy hogy azok a középpontjában találkozzanak. Így létrejön az első “hatszirmú virág”. Majd addig kell ilyen formában folytatni a körök rajzolását, amíg létre nem jön az a hatszögű forma, amelyben minden virág teljes. 

Ebben a videón jól látható az Élet Virága létrehozása:

https://www.youtube.com/watch?v=KMT0cIyH_vs

Az Élet Virága szerkezetébe minden szakrális, vagyis tiszta, szabályos geometriai forma beilleszthető, a platóni testek is. Ezek a görög filozófia szerint az univerzum alapvető építőkövei. A sejtosztódás is az Élet Virága sémáját követi. Az Élet Virága a teremtés és az élet harmonikus formája az Univerzumban.

Forrás:

https://www.visioneolistica.it/fiore-della-vita/

0 Tovább

Mit jelképez Indiában a “pont”, a bindu a homlokon?

A bindu szanszkrit szó, és azt jelenti, hogy “pont” Az indiai filozófiában és vallásban több jelentéssel is bír a bindu. A pont az amiből a teremtés elkezdődik és végül visszatér.  A bindu jelképezi azt a Tudatot is, amelyből az egész univerzum származik. A tantrikus tanításokban a bindu Shiva istent jelképezi, aki a teremtés forrása.

A bindu olykor egy bizonyos típusú tudatosságot jelent, amely mintegy átmenetet képez a tiszta tudatosságba. Egyéni szinten a bindu, a pont megtapasztalása elvezet a megvilágosodáshoz, és az a magasabb énünkkel valós egyesüléshez. Univerzális szinten pedig minden létezés a pontból ered és visszatér a pontba, amikor a fizikai létezése véget ér.

Már a fenti hagyományos hindu tanításokon alapuló megállapítások is felfedik azt, hogy miért is olyan fontos az indiaiak számára az, hogy egy pontot, bindut tegyenek a homlokukra. De nem ad választ arra, hogy miért pont oda.

A Brahma Kumaris indiai szellemi iskola azonban segít ezt megérteni. Ez a tanítás szerint maga a lélek egy energiapont, amely a jó esetben éppen ott kapcsolódik a testhez, ahova az indiaiak a bindut elhelyezik.

A hagyományos indiai tanítások is beszélnek arról, hogy egy csillag ragyog a homlok közepén.  A lélek, az élő bindu, amikor tiszta állapotban van olyan, mint egy szellemi fénycsillag. A test a lélek nélkül élettelenné válik, így annak egy különleges éltető energiaforrása.

Az indiai filozófia és tanítások soha nem önmagukban állnak, hanem a megtapasztaláshoz nyitják meg az utat a szóbeli elmondás szintjén. A bindu, a pont, a szakrális geometria szerint is minden tiszta, az életet létrehozó forma központja.

Forrás:

https://www.yogapedia.com/definition/5269/bindu

0 Tovább

Utolsó kommentek