pszichológiai erőszak lelki integritás önbizalom önértékelés lelki bántalmazás

Az erőszaknak sok összetevője van. Amikor valaki erőszakkal tesz meg valamit, akkor valójában nincsen elegendő energiája annak a valaminek a megtételére, vagyis erőlködik. Ebben az esetben a személy elsősorban önmagával szemben alkalmaz erőszakot. Másodsorban a környezetével szemben is, mivel onnan kénytelen energiát elvenni a tettéhez. 

A pszichológiai erőszak hátterében mindig valamilyen energiaszerzési célzat áll. Amikor az ember energiával teli, akkor teljes, épp. Amikor valamilyen sérülés éri, akkor energiát veszít. A lelki erőnlét egyik fő forrása az önbizalom, önbecsülés. Így a lelki erőszakot elkövető személy főként ezen a területen indít támadást, vagyis megpróbálja csökkenteni az áldozata önértékelését kritizálással, megalázással, nevetségessé tétellel

Ez lehet szóbeli bántalmazás, de a támadó alkalmazhat tisztán csak metakommunikációs eszközöket is a rosszallása kifejezésére. A lelki bántalmazás egyik formája a fenyegető ajtócsapkodás is. A pszichológiai agresszió ritkán tudatos bántalmazás, sokkal inkább tudatalatti, ezért is nehéz úgymond “megbeszélni” az elkövetőjével.

A lelki erőszak hosszútávon teljesen képes megölni a személyiséget, így fontos felismerni ezeket a játszmákat, és megtalálni a megfelelő válaszokat az egyén lelki integritása megvédésére. Az pszichológiai agresszor ritkán hajlandó belátni a bántó tevékenységét és felhagyni ezen energiaszerző módszereivel, így többnyire magának az áldozatnak kell megtalálni a megoldást.