A jóga szó a szanszkrit “jug” szótőből származik, amely alapvetően azt jelenti, hogy egyesíteni, összekötni. De olyan értelemben is használják, hogy a figyelmet valami felé irányítani, koncentrálni. Magára ölthet teljesen hétköznapi gyakorlatias jelentést is, de az elvont, filozófiai, spirituális használata napjainkban a legismertebb.

A jógának sokféle típusa létezik az ászánák, a testtartások fizikai gyakorlataitól kezdve egészen a tisztán tudati formájáig. A jóga egyik célja a test, szellem, elme és lélek közötti egység, harmonikus kapcsolat megteremtése. De végső célja hagyományosan maga a megszabadulás állapotának az elérése, valamint az egyesülés a Paramátmával, a Legfelső Lélekkel.

Az indiai vallási és filozófiai gondolkodásban központi szerepet tölt be a Paramátmá kapcsolata a dzsívátmával, vagyis a megtestesült egyéni lélekkel. Maga az “átmá” szó lelket jelent.  A klasszikus indiai tanítások szerint a dzsívátmá a Paramátmá része, és végül a Nirvánába visszatérve az egyéni lélek el is merül a Legfelső Lélekben.

A Brahma Kumaris  indiai szellemi azt tanítja, hogy az egyéni lelkek is örökkévalóak, és a Nirvánában, a lelkek hazájában, ahol test nélkül “alszanak” sem szűnnek meg, csupán egy hullámhosszra kerülnek a Paramátmával. Talán ezt az állapotot élték meg a régi nagy jógik úgy, hogy eggyé is válnak a Legfelső Lélekkel, és el is merülnek, mintegy megszűnnek benne.

Itt a fizikai világban is meg lehet tapasztalni a kapcsolatot a Paramátmával  tudati szinten. Ehhez lélektudatossá kell válni, vagyis azt kell tudatosítani, hogy lelkek vagyunk, binduk, fénycsillagok, nem test. A lélek rendelkezik testtel, és nem fordítva.

Lélektudatos állapotban létrejön a Legfelső Lélekkel egy tudati fénykapcsolat, ami isteni minőségekkel tölti fel a lelket, békével, szeretettel, boldogsággal, és így tovább. Ezek az energiák aztán automatikusan a testbe is tovább áramlanak, így a lélek és a test is felfrissül ebben a szellemi jógában.  

Forrás:

http://www.amyco.it/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=137