Dr. Mea-Wan Ho kvantumbiológus szerint az élő szervezetek teljes mértékben folyadékkristályokból állnak a sejtektől kezdve az extracelluláris mátrixig, vagy a kötőszövetekig. A folyadékkristályok az anyagnak egy köztes állapota az ásványi kristályok és a folyadékok között. A folyadékkristályok is hasonló magas szintű rendezett szerkezettel bírnak, mint a szilárd kristályok, de egyben mobilak és rugalmasak is, és így érzékenyek a különböző ingerekre.

A folyadékkristályos állapotának köszönhetően képes a szervezetünk koherens egészként működni, és a lehető legjobban ellenállni az entrópiának. Az entrópia az energiavesztés miatt beálló rendezetlenség, káosz a különböző rendszerekben. A folyadékristályos állapot gyors, azonnali információátvitelt biztosít az egész szervezeten belül, így az képes szervezett egészként működni. 

A folyadékkristályok érzékelik a gyenge elektromágneses mezőket is. Így a tudati és érzelmi állapotunk, amely szintén elektromágneses mező hatással van a testünk molekuláris szerkezetére. A tudat rendezettsége a fizikai szinten is rendezettséget harmóniát eredményez. Minél rendezettebb a szervezet, annál tisztább a folyadékkristályos szerkezete, és annál egészségesebbek vagyunk.