Biztosan mindenki megtapasztalt már olyan közösséget, amely rendszeresen “kicsinál” valakit a soraiból. A kiközösítés mindenfajta közösségekben előfordul, a munkahelytől kezdve a családokig. A pszichológiai szakirodalom a 80-as évektől kezdve foglalkozik a jelenséggel. Először munkahelyi közösségekben figyelték meg, majd kiterjesztették a tanulmányozását az iskolai csoportokra és a családi környezetre is. Angolul mobbingnak nevezték el  a “to mob”, magyarul “megtámadni” jelentésű szó alapján. 

Konrad Lorenz etológus figyelte meg elsőként a jelenséget az állatok viselkedését kutatva, és az 1966-ban megjelent “Agresszió” című könyvében osztotta meg a leírását szélesebb közönséggel. Jellemző a madarak, a halak és az emlősök körében is,  hogy csoportosan összefogva zavarják el a ragadozókat. De nemcsak az ellenséges szándékú idegeneknél alkalmazzák ezt a magatartást, hanem időként a fajtársaikat is elűzik maguk közül.

Az 1980-as években Heinz Leyman svéd pszichológus állapította meg, hogy ugyanez a jelenség létezik az emberek körében is a munkahelyi közösségekben. Ő alkotta meg a mobbing szót ennek a megnevezésére. Leyman néhány kórházi nővér öngyilkosságának okát kutatval jutott arra következtetésre, hogy a rendszeres pszichológia támadás és terror áll a háttérben.

A mobbing során az ún. “mobber”, vagyis támadó, a lelki erőszak és terror különböző módozatait alkalmazva teljes mértékben képes tönkretenni az áldozatát a csoport többi tagját is bevonva a játszmába. Az utóbbi évtizedekben egyre szélesebb körben foglalkoznak a szakemberek és a társadalom is mobbing jelenségével, mivel ahogy a Leyman nővéreinek az esete is mutatja, nem csupán néhány “ártalmatlan” kritizáló szóról vagy metakommunikációs jelzésről van szó, hanem komoly, szisztematikus tevékenységről a kiszemelt áldozat “kikészítésére”. Habár ez lehet ösztönös is.

A mobbing mozzanatainak és közösségi dinamikájának mélyebb megismerése segítséget nyújt a kivédésében. A lelki bántalmazást is komolyan kell venni, nemcsak a fizikai erőszakot, mivel súlyos pszichés és fiziológiai problémákat képes okozni az elszenvedőjében.