A bindu szanszkrit szó, és azt jelenti, hogy “pont” Az indiai filozófiában és vallásban több jelentéssel is bír a bindu. A pont az amiből a teremtés elkezdődik és végül visszatér.  A bindu jelképezi azt a Tudatot is, amelyből az egész univerzum származik. A tantrikus tanításokban a bindu Shiva istent jelképezi, aki a teremtés forrása.

A bindu olykor egy bizonyos típusú tudatosságot jelent, amely mintegy átmenetet képez a tiszta tudatosságba. Egyéni szinten a bindu, a pont megtapasztalása elvezet a megvilágosodáshoz, és az a magasabb énünkkel valós egyesüléshez. Univerzális szinten pedig minden létezés a pontból ered és visszatér a pontba, amikor a fizikai létezése véget ér.

Már a fenti hagyományos hindu tanításokon alapuló megállapítások is felfedik azt, hogy miért is olyan fontos az indiaiak számára az, hogy egy pontot, bindut tegyenek a homlokukra. De nem ad választ arra, hogy miért pont oda.

A Brahma Kumaris indiai szellemi iskola azonban segít ezt megérteni. Ez a tanítás szerint maga a lélek egy energiapont, amely a jó esetben éppen ott kapcsolódik a testhez, ahova az indiaiak a bindut elhelyezik.

A hagyományos indiai tanítások is beszélnek arról, hogy egy csillag ragyog a homlok közepén.  A lélek, az élő bindu, amikor tiszta állapotban van olyan, mint egy szellemi fénycsillag. A test a lélek nélkül élettelenné válik, így annak egy különleges éltető energiaforrása.

Az indiai filozófia és tanítások soha nem önmagukban állnak, hanem a megtapasztaláshoz nyitják meg az utat a szóbeli elmondás szintjén. A bindu, a pont, a szakrális geometria szerint is minden tiszta, az életet létrehozó forma központja.

Forrás:

https://www.yogapedia.com/definition/5269/bindu