A szakrális geometriája a tiszta formák geometriája. Az 1990-es években beindult ún. éterfizika kezdi újból immár tudományos szempontból felfedezni a szakrális geometria alapelveit.

A pont a szakrális geometria legegyszerűbb formája, amely a teremtés elejét és végét képviseli. Minden forma a központból indul ki, és onnan nyeri az energiát a létrejöttéhez. A pont dimenzió nélküli, és így nincsen alávetve az idő és tér törvényeinek.

A pont a minden felett álló végtelent jelenti, és egyben minden alapvető forma is belőle indul ki. A pont a mag, miközben a kör megmutatja a hatását a teremtésben. A kört valójában egy kiterjesztett pontnak is lehet tekinteni.

A körön túl is minden szabályos geometria formában megtaláljuk a központot, így a keresztben, a négyzetben, a szabályos háromszögben, a spirálban is, és így tovább. A pont teremtő erejét jól mutatják a mandalák is. Minden mandalában jól felismerhető a központja.

Minden sejtünk is olyan mint egy mandala, amikor egészséges és jól működik. Ilyenkor egységben vagyunk a térrel, és az ún. nullponti energiamezővel. Ezt a meditációban az egy pontra koncentrálás technikájával lehet elérni a tudatunk szintjén. A pont energiája a rendezettség forrása.

Forrás:

http://www.storia-dell-arte.com/arte-e-simbolo/significato-simbolico-delle-figure-geometriche/significato-del-centro-e-del-punto/