Pszichológia kísérletek bizonyítják a geometriai formák és az érzéseink kapcsolatát. A gömbölyded és köríves formák kellemes érzéseket váltanak ki, míg a szögletes és szúrós formákhoz negatív érzelmek kapcsolódnak.

Az első ilyen jellegű pszichológia felmérést 1921-ben készítette egy svéd pszichológus, Helge Lundoln. A kísérleti alanyok azt a feladatot kapták, hogy rajzoljanak vonalakat érzelmeket jelentő szavak mellé. A szögletes vonalak olyan érzések mellé kerültek, mint kemény, durva és kegyetlen, míg a kedves, nyugodt és szelíd szavak mellé a résztvevők ívelt vonalakat rajzoltak.

A nyomdászat területén is készült hasonló célú felmérés. Egy 1968-as tanulmányban Albert Kastl and Irvin Child pszichológusok kifejtették, hogy az ívelt formájú betű karakterek olyan pozitív érzelmeket váltanak ki, mint vidám, ragyogó, mesés és szárnyaló. 

Egy 2006-os kísérlet is, amelynek során a pszichológusok különböző formájú mindennap használati tárgyakat mutattak résztvevőknek, hasonló eredményekre vezetett. A résztvevők sokkal inkább az köríves formájú tárgyakat részesítették előnyben. 

A tudósok további kísérleteket is végeztek MRI segítségével a jelenség jobb megértése végett. Ezek során fény derült arra, hogy az éles szögletű  formák sokkal erőteljesebb ingert váltottak ki az amigdala területén, mint a kör alakúak. Az amigdalához elsődlegesen olyan érzelmi ingerek tartoznak, mint a félelem, szorongás és agresszió.

John Ruskin angol művészeti kritikus szerint a kör formához olyan tulajdonságok kapcsolhatóak, mint a végtelen, egység, nyugalom, szimmetria, egység, tisztaság és mértékletesség.