Az angol nyelvű kristály meghatározásokban elterjedt az az állítás, hogy a “Krystallos” görög eredetű szó, amelyből a megnevezés ered, azt jelenti, hogy “megfagyott, megdermedt fény” (frozen light) . A görög szó jelent még az etimológiai magyarázat szerint jeget is, és a “kryos” fagy szó áll mögötte. Ez utóbbi pedig a “kreus” “megdermedni, megyfagyni, kérget alkotni” jelentésű tőből származik. 

A kristály, mint megszilárdult fény megfogalmazás, egy olyan honlapon is megtalálható, amely az IBM neves vezető kutatómérnökéhez, Marcel Vogelhez köthető. Már pedig Vogel nem akárki a kristály témában, hanem egy olyan tudós, aki többek között az első folyékony kristályos képernyőt hozta létre. Így illendő komolyan venni, hogy nem csupán valamiféle ezotérikus álmodozásról csupán van szó, hanem tudományos valóságról.

Az interneten kutakodva “crystalls frozen light” keresőszóval érdekes kutatási hírekre lehet találni, amely szintén azt mutatja, hogy a mai tudomány számára is valami különleges dologról van szó. Több kutatócsoport is kísérletezett a fény megszilárdításával, azaz kristályos állapotba hozásával. 2014. szeptemberében például a Princeton Egyetem fizikusai vittek fényt kristályszerű állapotba. 

Kristálymeditációkban is meg lehet tapasztalni ezt a jelenséget. És immár tudományos eszközök és műszerek is képesek erre. Habár a spirituális megtapasztalás a tudományos bizonyíték nélkül is érvényes a gyakorló számára, mindig nagyon érdekes a tudósok szempontjából is megpróbálni értelmezni a jelenséget.